MEMÒRIES MIGRANTS

La Xarxa Antirumors del Poblenou, pretenem generar continguts i reflexió per nodrir els debats actuals sobre interculturalitat crítica des de una mirada antirracista i, d’altra banda, actuem, des de l’acció comunitària, impulsant relacions respectuoses de la diversitat present al barri, afavorint la cohesió social, en horitzontalitat i aliança amb altres col·lectius, veïnes, organitzacions de persones migrades i/o racialitzades.

Al 2020 hem impulsat una reflexió entorn de la memòria històrica del territori, amb el projecte “Memòries Migrants” amb l’objectiu de complementar el relat oficial (una memòria industrial, tecnològica i obrera molt present al barri) que no recull l’experiència i aportació de les persones migrades i per tant generar un nou relat, plural i inclusiu, a partir d’aquest diàleg entre memòries diverses.

En aquesta línia, vam organitzar una xerrada virtual i un cinefòrum a Can Ricart, en col·laboració amb l’associació Els Fumats, respectivament a l’abril i el juliol del 2020.

La Xerrada sobre Memòries Migrants, amb Anyely Marin, pretenia configurar nous imaginaris que nodreixin el teixit comunitari, la complicitat i els espais de lluita a partir de les experiències interculturals veïnals. El cinefòrum, amb el passi del documental Nosotros los negros, ens introduïa a la lluita dels venedors ambulants (amb la participació del Sindicato Popular De Vendedores Ambulantes de Barcelona) i de les persones sense documentació per defensar la seva dignitat i el dret a la regularització, en un context de racisme estructural i institucional, xenofòbia i enduriment de les fronteres amb l’impacte d’aquest en els imaginaris i auto-narratives barrials.

Finalment, hem generat vídeos-càpsules entorn de vàries històries de vides, testimonis de “memòries migrants” que volen rescatar i posar al centre del debat la pràctica comunitària, l’agenda política, l’aportació social… de les persones migrades.

MEMÒRIES MIGRANTS | HISTÒRIES DE VIDES, és un espai d’autorepresentació on les persones, amb veu pròpia, expliquen la seva història de resiliència, resistència, les lluites diàries, els assoliments, la seva implicació en la construcció social, econòmica, cultural… de la ciutat/barris que vivim.

les vídeo-entrevistes

Sergio Routin. Veí del Poblenou, vinculat a diferents moviments socials de base, l’experiència de diversos horts urbans i a l’Ateneu La Flor de Maig.

Maisa Sallyanna Perk, veïna del Poblenou, artista polifacètica i artivista dels drets de les persones afrodescendents.

Veïna del Poblenou, impulsora de la iniciativa veïnal de suport mutu “cuinetes”.

Top, veí del Poblenou, venedor ambulant.

Gabriel Celi. Veí del Poblenou, activista en moviments socials de base, membre de la Xarxa d’Aliments P9.

Hafida, veïna del Poblenou, implicada en diversos moviments socials de base (el Sindicat d’Habitatge, la Xarxa d’Aliments…)

Amadou Tidiane Candialo veí del Poblenou, soci fundador de la cooperativa Alencop